Παιχνίδια με τα γράμματα, τις συλλαβές και τις λέξεις

New Doc 31_1

Την ιδέα την είδα στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο Στο τελευταίο θρανίο της Πάτρας και είναι πραγματικά υπέροχη. Κάθε τι καινούριο που μαθαίνουμε το γράφουμε σε ένα post it και το βάζουμε σε φάκελο όπου τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί. Με αυτά κάνουμε διάφορα παιχνίδια. Συνθέτουμε και αναλύουμε λέξεις και συλλαβές, παίζουμε παιχνίδια αναγνώρισης π.χ. Βρες το πα, βρες το π, το παπί, την πίτα κλπ., διάλεξε μία λέξη και φτιάξε πρόταση, ενώ στην πορεία της χρονιάς θα ανακαλύψουμε κι άλλα ωραία παιχνίδια. 

Στο σπίτι τα παιδιά αντί για φωτοτυπίες έχουν να γράψουν την αντιγραφή και να παίξουν. Τι να παίξουν; Παιχνίδια με τα γράμματα φυσικά. Το να διαβάσουν και να γράψουν την πατάτα θα είναι παιχνιδάκι αν αφιερώσουν μισή ωρίτσα σε αυτό. Και πιστεύω ότι είναι πολύ πιο κρίσιμη δουλειά από το να μάθουν παπαγαλία να γράφουν και να διαβάζουν πατάτα και να λύσουν και 1-2 φωτοτυπίες. Δε συμφωνείτε; Ο χρόνος που θα αφιέρωναν σε ανούσιες φωτοτυπίες είναι ο ίδιος, το όφελος όμως της μίας έναντι της άλλης δουλειάς είναι ασύγκριτα πολλαπλάσιο.

Σήμερα διαλέξαμε από το φάκελο τις συλλαβές πα, πι, τα, τι και τα παιδιά έψαξαν και βρήκαν όσο περισσότερους συνδυασμούς μπορούσαν κι έφτιαξαν λέξεις. Τις λέξεις που βρήκαν τις έγραψαν στο τετράδιό τους, τις διάβασαν και έβαλαν τόνους. 

Έτσι φτιάξαμε τις λέξεις παπί, πίτα, πάτα, ταπί, πίπα, τάπα

Μας ξέφυγε καμία;