Μαθηματικά για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο: Μια Εξελικτική Διδασκαλία

μαθηματικά Van De WalleΠρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Για μένα, είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί για τη διδακτική των μαθηματικών και δε νομίζω να μπορεί να βρεις κανείς κάτι πιο πλήρες. Μοναδικά του μειονεκτήματα, ο όγκος του και η τσουχτερή του τιμή. Κοστίζει γύρω στα 90 ευρώ. Ευτυχώς το απέκτησα εντελώς δωρεάν στη σχολή, το διάβασα ολόκληρο όμως αφότου αποφοίτησα όταν προετοιμαζόμουν για τον ΑΣΕΠ, καθώς τότε στην εξεταστική ύλη βρισκόταν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού. Από τότε το έχω διαβάσει άλλες δύο φορές και πάντοτε ανατρέχω σε αυτό για να θυμηθώ κάποια πράγματα και να πάρω ιδέες. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει τα χρήματά του από κάθε άποψη και σας το συστήνω με κλειστά μάτια. 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

"Έχω παρατηρήσει ότι πολλά παιδιά συγχέουν το τετράγωνο με το ρόμβο. Πώς θα μπορούσα να τα βοηθήσω να ξεπεράσουν αυτή την παρανόηση;"

"Πώς θα μπορούσα να ενσωματώσω τα κομπιουτεράκια στη δουλειά μου στην αριθμητική και στην επίλυση προβλημάτων;"

"Η τάξη μου δεν τα πάει καλά με την προπαίδεια. Τι να κάνω;"

"Η αξιολόγηση της δουλειάς των παιδιών με προβληματίζει. Πώς θα μπορούσα να αοργανώσω τις πρακτικές αξιολόγησης ώστε να μην περιορίζομαι σε έναν βαθμό-μέσο όρο και μόνο;"

"Υπάρχει τρόπος να εντάξω όλα τα παιδιά στο μάθημα των μαθηματικών;"

"Πώς μπορώ να εντοπίσω αξιόπιστες πηγές δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο;"

Τα προηγούμενα είναι ερωτήματα που ενδεχομένως βασανίζουν αρκετούς εκπαιδευτικούς. Δύσκολα θα ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει μία και μόνη απάντηση σε ανάλογου τύπου ερωτήματα. Ένα σημαντικό βοήθημα θα ήταν η ύπαρξη πηγών από όπου ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να αντλεί υλικό για να εμπλουτίζει το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθηματικών αλλά και για να προβληματίζεται αναφορικά με συγκεκριμένες διδακτικές επιλογές και πρακτικές. Τα Μαθηματικά για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο: Μια Εξελικτική Διδασκαλία του John A. Van de Walle είναι αναμφισβήτητα μια τέτοια πηγή. Με θεωρητικό μέρος που μπορεί να ικανοποιήσει τις αναζητήσεις των εκπαιδευτικών και με μια πλούσια συλλογή από δραστηριότητες και υλικά για όλο το φάσμα του αναλυτικού προγράμματος των μαθηματικών για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, έρχεται να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία του χώρου της Διδακτικής των Μαθηματικών στην Ελλάδα. Είναι ένα βιβλίο που θα βρει εύκολα και άξια μια θέση όχι στη βιβλιοθήκη μα επάνω στο γραφείο κάθε εκπαιδευτικού.