Ιδέες για δασκάλους για ένα δημιουργικό καλοκαίρι

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και το πολύτιμο καλοκαιράκι για μαθητές και δασκάλους ξεκίνησε λίγο νωρίτερα απ'ότι για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι αλήθεια. Όμως νομίζω πως έχει κι αυτό το νόημά του. Χρειαζόμαστε χρόνο να αποφορτιστούμε, να ξεκουραστούμε και να μας λείψει το σχολείο έτσι ώστε να ανυπομονούμε ν'αρχίσει πάλι. Δάσκαλος που πάει στη δουλειά του βαρυγκομώντας δε μπορεί να είναι σωστός δάσκαλος. Μέσα σε μια χρονιά γεμάτη από πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν σε καθημερινή βάση ο χρόνος που απομένει για επιπλέον διάβασμα και  πειραματισμούς είναι ελάχιστος. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να σπάσουμε τη ρουτίνα που αργά ή γρήγορα θα μας κάνει να βαλτώσουμε. Πώς θα γίνει αυτό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή να επεκτείνουμε και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να οργανώσουμε το υλικό μας και να δοκιμάσουμε νέες ιδέες. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για να ξεκινήσεις.

ιδέες

  • Φτιάξε αρχείο με το υλικό σου. Ξέχνα σκονισμένους φακέλους με κιτρινισμένα φύλλα και φτιάξε το δικό σου ψηφιακό αρχείο. Διάλεξε όποιο πρόγραμμα προτιμάς Evernote, OneNote ή google drive και σκέψου πώς μπορείς να οργανώσεις το αρχείο σου και να το κάνεις προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε συσκευή. Με αυτά τα προγράμματα μπορείς να αρχειοθετήσεις σημειώσεις, online πηγές, να προσθέσεις links. Θα πρότεινα κάποιο από τα δύο πρώτα που είναι δωρεάν γιατί το google drive νομίζω έχει κάποιο κόστος. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις μία βιβλιοθήκη που θα μπορείς να μοιραστείς με άλλους χρησιμοποιώντας το diigo ή το pinterest.
  • Σχεδίασε τον ψηφιακό σου χώρο. Εάν έχεις ήδη ή θέλεις να δημιουργήσεις το site ή το blog της τάξης σου, ένα e-mail newsletter για τους γονείς ή μια πλατφόρμα μάθησης π.χ. Google Classroom, Edmondo, Moodle κτλ. επωφελήσου από το χρόνο του καλοκαιριού για να σχεδιάσεις και να τεστάρεις τον ψηφιακό σου χώρο. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένα τα εκπαιδευτικά blog και οι δάσκαλοι επωφελούνται το καλοκαίρι για να τα συντηρίσουν και να ανεβάσουν καινούρια blogposts.
  • Δημιούργησε εποπτικό και χειραπτικό υλικό. Είναι χρονοβόρο αλλά κάνει τη ζωή τη δική σου και των μαθητών σου ευκολότερη και ωραιότερη. Πάρε έναν πλαστικοποιητή και ξεκίνα από τα απλά. Κάρτες ανάγνωσης, αριθμογραμμές, πλαίσια με base-ten blocks, κάρτες δραστηριοτήτων για τους μαθητές που τελειώνουν γρήγορα και άλλα πολλά. Ανάλογα με την τάξη που έχει ο καθένας. Όσο πιο μικρή η τάξη, τόσο περισσότερα χρειάζονται και μες στη χρονιά πιέζεσαι για να τα φτιάξεις.
  • Παρακολούθησε κάποιο summer school. Τα καλοκαίρια οργανώνονται σε διάφορα νησιά summer schools κάποια από τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα. Συνδυάζεις μάθηση με διακοπές, γνωρίζεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και έχεις χρόνο μες στο καλοκαίρι να επεξεργαστείς τη νέα γνώση. Τα θεωρώ πολύ καλή επένδυση αλλά δυστυχώς όσοι έχουμε μικρά παιδιά δυσκολευόμαστε.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί να κάνει κανείς και θα χαρώ να τα μοιραστείτε μαζί μου! Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι συνάδελφοι!!!