Dragon Box

Σε συνέχεια της έρευνάς μου για τα video games ανακάλυψα το dragon box. Αφού αφιέρωσα δύο βράδια για να το τερματίσω, είμαι σε θέση να έχω ολοκληρωμένη άποψη και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Τις επόμενες μέρες σκεφτόμουν ότι κάτι γίνεται πολύ λάθος με τη διδασκαλία των μαθηματικών στα σχολεία και γι' αυτό οι μαθητές αντιμετωπίζουν τόσες δυσκολίες. Η σχολική εμπειρία δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά ακούνε μαθηματικά και "αλλάζουν γωνία". Μερικά μάλιστα έχουν τόσο άγχος με το μάθημα των μαθηματικών που μπλοκάρουν εντελώς και αδυνατούν να παρακολουθήσουν το οτιδήποτε.  Στη συνέχεια πολλά παιδιά στερούνται της ευκαιρίας να ακολουθήσουν τη θετική ή την τεχνολογική κατεύθυνση στο σχολείο επειδή δεν τα καταφέρνουν στα μαθηματικά. Συνεπώς οι επιλογές τους για επαγγελματική αποκατάσταση μειώνονται.

Έρχεται λοιπόν ένα παιχνίδι το οποίο αποδεικνύει ότι με καθόλου κόπο αλλά με το σωστό τρόπο όλοι μπορούν να μάθουν άλγεβρα. Η προσέγγιση των μαθηματικών εννοιών από αυτό το παιχνίδι είναι εντυπωσιακή. Αρχικά τα μαθηματικά σύμβολα δίνονται με αστείες εικόνες, ζώα, κουτιά κλπ. Η έννοια των αρνητικών αριθμών παρουσιάζεται με εικόνες μέρα νύχτα, ενώ προοδευτικά όλα αυτά μετατρέπονται σε μαθηματικά σύμβολα και αριθμούς και στο τέλος το παιδί καταλήγει να λύνει πραγματικές εξισώσεις. Το κάθε παιδί, όχι η μειοψηφία των παιδιών. Θα το ξαναπώ, ένα 5χρονο παιδί λύνει πραγματικές μαθηματικές εξισώσεις. Όταν μάλιστα καταλάβει ότι πρόκειται για μαθηματικά και ότι είναι ικανό να λύνει πολύπλοκες εξισώσεις, η αυτοπεποίθηση του μεγαλώνει και θεριεύει όπως ακριβώς μεγαλώνει και ο δράκος από το ένα επίπεδο στο άλλο. Φυσικά στο σχολείο κανείς δε διανοείται να εισάγει τους μαθητές σε τέτοιες έννοιες σε τόσο μικρή ηλικία. Κι όμως ένα 5χρονο παιδί αποδεικνύεται ικανότατο να διαχειριστεί πραγματικές μαθηματικές εξισώσεις.

Παρακάτω μεταφράζω κάποια κομμάτια από τη σελίδα του dragon box καθώς τα λέει όλα και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται για διαφημιστικές υπερβολές αλλά τα πράγματα είναι ακριβώς τόσο ωραία όσο περιγράφονται και ακόμα καλύτερα. Άλλωστε το παιχνίδι αυτό ψηφίστηκε σαν το καλύτερο σοβαρό παιχνίδι του κόσμου στα διεθνή βραβεία παιχνιδιών για κινητό. Έχουν διενεργηθεί εκατοντάδες έλεγχοι σε παιδιά έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι το προϊόν είναι πράγματι τόσο αποτελεσματικό όσο θα ήθελαν οι σχεδιαστές του. Το dragon box είναι επίσης αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας και μελέτης από το κέντρο για τις επιστήμες του παιχνιδιού του πανεπιστημίου της Washington προκειμένου να βελτιωθούν τα υπάρχοντα προϊόντα και να αναπτυχθούν μελλοντικά κι άλλα.
 
Το dragon box λοιπόν είναι ένα παιχνίδι όπου προσεγγίζει τη διδασκαλία της άλγεβρας εστιασμένη στο άτομο που μαθαίνει.
 
Το 83% των παιδιών μαθαίνουν μέσα σε μια ώρα τα βασικά πάνω στην άλγεβρα.
 
Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις για παιδιά από 5 ετών και για παιδιά από 12 ετών.
 
Ο σχεδιασμός του dragon box βασίζεται στην έμφυτη ικανότητα κάθε παιδιού να εξερευνά και να αναγνωρίζει μοτίβα. Το εκπαιδευτικό αυτό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καθόλου οδηγίες και παρακινεί το μαθητή να πειραματιστεί με τον τρόπο του έτσι ώστε να φτάσει στη σωστή λύση μέσα από συνεχή ανατροφοδότηση. Το dragon box κάνει την άλγεβρα λιγότερο αφηρημένη και δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να λύσουν πολύ περισσότερες εξισώσεις απ ότι θα έκαναν  με μολύβι και χαρτί.
 
Το παιχνίδι βασίζετε στις ακόλουθες αντιλήψεις:
  • οι μαθητές μαθαίνουν περισσότερο όταν εμπλέκονται
  • ο πιο βασικός συντελεστής στη μάθηση είναι η ανατροφοδότηση
  • η ανατροφοδότηση πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να είναι αποτελεσματική
  • το να νιώθεις υπεροχή είναι το κλειδί για να παραμείνεις ενθουσιώδης
  • στους μαθητές πρέπει να προσφέρονται προκλήσεις που ταιριάζουν με το επίπεδό τους
  • ένα ασφαλές περιβάλλον είναι το κλειδί για τη μάθηση
  • η αμοιβαία μάθηση είναι πολύ αποτελεσματική
  • η ανακαλυπτική ή εμπειρική μάθηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη μάθηση που βασίζεται στην καθοδήγηση
  • κάθε μαθητής μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και στο δικό του ρυθμό
  • η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να διδάξουμε μαθηματικά αποτελεί συχνά εμπόδιο στην κατανόηση
Παραθέτω το λινκ της σελίδας όπου κανείς μπορεί να βρει πληροφορίες για το παιχνίδι http://www.dragonboxapp.com/ καθώς και το παρακάτω λινκ στο οποίο παρέχεται υποστηρικτικό υλικό για γονείς και δασκάλους http://wewanttoknow.com/teachers/.
 
 
Εγώ τι άλλο να πω; Συγχαρητήρια στους δημιουργούς και εις ανώτερα!! Άλλωστε στους μελλοντικούς στόχους είναι να υπάρξει συνέχεια την οποία αναμένουμε με αγωνία!