Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο και οι τάξεις Α'και Β'Δημοτικού του σχολείου μας πραγματοποίησαν σχετικές δράσεις. Συγκεκριμένα έγινε προβολή βίντεο και διαφανειών, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και έγινε επεξεργασία έντυπου υλικού. Σε δεύτερη φάση τα παιδιά θα αποτυπώσουν το μήνυμα της ημέρας με τη δημιουργία μιας αφίσας. Κι επειδή στόχος είναι όχι να τρομοκρατήσουμε τα παιδιά αλλά να τους δείξουμε πόσο όμορφο είναι το Διαδίκτυο και τι δυνατότητες προσφέρει, με τον όρο ότι τηρούμε τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, η μέρα έκλεισε με την παρουσίαση του προγράμματος eTwinning που πραγματοποίησε η Α'τάξη με τίτλο "Α week in my Native language" όπου σχολεία από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν βίντεο προκειμένου να μας δείξουν πώς γίνεται το μάθημα σε μια χώρα διαφορετική από τη δική τους. Ασφαλώς μια τέτοια δυνατότητα μας δίνεται εύκολα κι ανέξοδα, μόνο χάρη στη χρήση του Διαδικτύου.

Η μέρα αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί τα σημερινά παιδιά διαχειρίζονται το Διαδίκτυο πριν ακόμα είναι ώριμα και έτοιμα να προστατευτούν και είναι χρέος μας να τους δείξουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτούν από αυτόυς. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε τόσο οι δάσκαλοι, όσο και οι γονείς αλλά πέρα από τα δικά μας λόγια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και εποικοδομητικό να ακούμε και τις απόψεις των ίδιων των παιδιών.

Σαν εκπαιδευτικός και σα γονιός θα ήθελα να παροτρύνω τους γονείς να μη φοβούνται και να μη δαιμονοποιούν το Διαδίκτυο αλλά να είναι κοντά στα παιδιά τους και να τα προστατεύουν εκπαιδεύοντάς τα να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Υλικό γι'αυτό το σκοπό θα βρει κανείς στις παρακάτω πηγές οι οποίες ευελπιστώ να εμπλουτιστούν στην πορεία. Αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο!

saferinternet.gr

safeweb.org.cy

saferinternet.org