Λίστα με σχολικά είδη

Φέτος δε μοίρασα λίστα με σχολικά είδη. Αφιέρωσα 2-3 βράδια ώστε να κάνω τον προγραμματισμό της χρονιάς και των απαραίτητων που θα χρειαστούν ώστε να μη ζητάω πράγματα που δεν είναι απολύτως αναγκαία και με πολύ προσοχή συγκέντρωσα μία λίστα που γέμιζε σχεδόν μία σελίδα. Την πηγαινοέφερνα δεξιά αριστερά για μέρες, προσπαθώντας να καθησυχάσω τον εαυτό μου, σκεπτόμενη ότι τα χρειάζομαι αυτά που ζητάω για να κυλήσει ομαλά η χρονιά. Για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου και να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσα. Για να μάθουν τα παιδιά να είναι νοικοκυρεμένα και να έχουν όμορφα ντυμένα τα βιβλία τους με ετικέτες και περιποιημένα τα τετράδιά τους και άλλα πολλά που είχα φανταστεί.
 
 Τελικά, τη λίστα την πέταξα στα σκουπίδια και με βαριά καρδιά την αντικατέστησα με μία νέα στην οποία ζητούσα 5 τετράδια και 2 ντοσιέ και από κει και πέρα ας κάνει ο κάθε γονιός ότι καταλαβαίνει και ότι μπορεί για το παιδί του. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι στις προθέσεις των γονιών είναι να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Κι εμείς οι δάσκαλοι έχουμε χρέος να μάθουμε στα παιδιά γράμματα, ακόμα κι αν τα τετράδια σκίζονται και τσαλακώνονται από την πρώτη χρήση, ή τα μολύβια σπάνε γιατί είναι κακής ποιότητας, ή οι σελίδες σκίζονται γιατί οι κακής ποιότητας γόμες δε σβήνουν καλά και ταλαιπωρούν το χαρτί.
 
Κι ακόμα, αν τα σχολικά δεν είναι αυτά που θα θέλαμε, θα δυσκολέψει λίγο η δουλειά του δασκάλου αλλά τα παιδιά δε θα μείνουν αγράμματα. Γράμματα θα μάθουν, όπως μάθαιναν πάντα. Τότε που τα μολύβια δεν ήταν faber castell και δεν υπήρχαν χαρτόνια κάνσον, ούτε αυτοκολλητάκια, ούτε ξύστρες βαρελάκια, ούτε φωτοτυπίες και πολλά άλλα καλά που έχουμε σήμερα και μας έχουν κάνει σκλάβους της αγοράς. Αντίθετα , ένα παιδί που ξεκινάει αποθαρρυμένο τη σχολική χρονιά γιατί δεν έχει ότι ο διπλανός του, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίσει τη σχολική αποτυχία.
 
Φαντάζομαι ότι σήμερα κάποιοι θα ζήλεψαν τη φανταχτερή λίστα του διπλανού τους και ίσως να σκέφτηκαν ότι η νέα άπειρη δασκάλα δεν ήξερε τι να ζητήσει και ζήτησε μόνο 5 τετράδια. Όμως γνωρίζω ότι η αλήθεια δεν είναι αυτή και απόψε θα κοιμηθώ ήσυχα. Γιατί ότι κι αν έλεγα στον εαυτό μου, μέσα μου ήξερα ότι αν έδινα την αρχική λίστα θα υπήρχαν πολλές οικογένειες που θα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.
 
Καλή σχολική χρονιά να έχουμε και καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά!!!
Ας είναι και με λιγότερα. Θα βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και δε θα μας λείψει τίποτα, σας το υπόσχομαι!!