Μίκης Θεοδωράκης

Προχτές στο μάθημα της γλώσσας διαβάσαμε το κείμενο "Τα παιδικά μου παιχνίδια" του Μίκη Θεοδωράκη. Όταν ρώτησα τους μαθητές αν γνωρίζουν το Μίκη Θεοδωράκη, κανείς δεν είχε ακουστά γι' αυτόν. Κάποιοι αναφέρθηκαν στο Μίκυ Μάους, ενώ κάποιοι άλλοι στο Σταύρο Θεοδωράκη. Γλυκά μου παιδιά ελπίζω να μη σας απογοητεύσω με αυτό που θα σας πω, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης ουδεμία σχέση έχει με το Μίκυ Μάους.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι αυτός ο μεγαλόσωμος κύριος με τα σγουρά μαλλιά που τραγούδια του τραγουδάμε στις σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου και της 17 Νοέμβρη. Να ορίστε και μία φωτογραφία του για να γίνω πιο συγκεκριμένη. Ας σοβαρευτούμε όμως και ας πούμε 2 πράγματα γι' αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.
 
Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρισμένο μουσικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς". Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασσική μουσική, δημιουργώντας δεκάδες συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Το πιο σημαντικό του έργο όμως θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση. Έχει μελοποιήσει μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες και ξένους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Πάμπλο Νερούδα κ.α.Ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών ενώ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε λόγω των ιδεών του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ίδρυσε την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση.Ίδρυσε το κίνημα "Πολιτισμός της Ειρήνης", δημιούργησε επιτροπές ελληνοτουρκικής φιλίας και έπαιξε το ρόλο του άτυπου πρεσβευτή ειρήνης. Το 1986 (μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ) έκανε μεγάλη περιοδεία με συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κατά της ατομικής ενέργειας. Τέλος, έχει αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες χώρες.

 

Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης Λένιν.
Το 2000 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τα τραγούδια που έχει γράψει είναι αμέτρητα και έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: wikipedia